Skidåkning

UTFÖRSÅKNING

 

"3 områden - ett SkiPass"

De senaste säsongerna har skidområdet vuxit med sex stycken 6-stols expressliftar och flera nya nedfarter. Totalt finns 58 pister och 35 liftar i de tre skidområdena.

 

Vemdalsskalet

I Vemdalsskalet sker åkningen på två fjällsidor, Hovdetoppen och Skalsfjället. Hovdefjället är svensk skidkultur sedan 1936. Det är ett fjäll med de viktigaste förutsättningarna för förstklassig skidåkning: ordentliga fallhöjder och omväxlande terräng. Här är dessa förutsättningar ovanligt väl tillvaratagna. Skalsfjället har den brantaste åkningen och byggdes ut så sent som för ett par säsonger sedan. 6-stolsliften, nedfarterna och den välutrustade parken blev snabbt favoriter.

Barnbackarna med rullband och sin speciellt barnanpassad sexstolslift ligger centralt, nära Högfjällshotellet där även skidskolorna finns.

 

Björnrike

Björnrike är fjällens finaste solgrop, med familjecarving över tre fjäll och med vackra Sonfjället i fonden. Vid varje liftavstig finns alltid två alternativa pister - en lättare och en lite svårare. Grizzly Express är Scandinaviens snabbaste och Sveriges längsta 6-stolslift. Resan upp till Blästervallens topp tar 5 min och 44 sek. Där väntar två pister som absolut kvalar in på pist-rankingens topp 5: Kodiak och Riket. Bägge är rödblå drömåk i över två km.

 

Klövsjö/Storhogna

Klövsjö har några av Vemdalens mer utmanande pister, bland annat de tre svarta som nås med 6-stolsliften Klövsjö Express. Supersvängen rankas som en av de bättre tävlingspisterna i fjällvärlden.

Uppe på kalfjället är åkningen enklare och passar nybörjare. Härifrån kan man fortsätta till de enklare pisterna i Storhogna.

 

LÄNGDÅKNING

 

"Förbindelsespåret bredvid huset"

Stugan ligger perfekt i närheten av det preparerade förbindelsespåret som löper mellan Vemdalsskalet och Björnrike. Till Björnrikes spårsystem är det ca 3km och till Vemdalsskalets spårsystem ca 2km. Spåret mot Björnrike följer fjällkammen och bjuder på en underbar utsikt över västra Härjedalen.

 

Spårcentraler

Vemdalsskalet: 2,5km (belyst), 5km, 7,5km & 10km.

Björnrike: 2km, 3km, 5km & 7,5km

Storhogna: 3km, 5,5km & 8km.

Klövsjö: 2,5km, 5km & 8km + 3km belyst spår i Klövsjö.

Vemdalen by: 0,8km, 1,35km, 2km, 2,5km & 5,6 km. Alla med elljus.

 

"Hög spårkvalité"

Vemdalens 50 km långa längdspår prepareras med pistmaskin. Spårbredden är 5 m och det finns åkning både för klassiskt och skate. Längdspåren pistas så ofta det krävs för att hålla dem i bästa skick och alltid efter snöfall. Elbelysta spår är tända till kl 22.00.

 

 

TURÅKNING

 

"18 mil rösade leder"

För turåkaren är möjligheterna så gott som obegränsade när du befinner dig i Vemdalsskalet. Över fjället går det drygt 18 mil rösade leder som tar dig ut i vildmarken eller till någon av våra grannbyar. Det är aldrig långt mellan raststugorna där det i vissa serveras kaffe, våfflor och annat smått och gott.

 

Serveringar på fjället & Vessla

Jaktstugan: Vessla går från Vemdalsskalets spårcentral

Samevistet: Vessla går från Storhogna Högfjällshotell & Spa

Björnrike: Vessla från Björnrike spårcentral

 

Raststugor

Det finns en mängd raststugor på fjället. Där är du alltid välkommen in och du får använda veden. Se bara till att det finns ved kvar när du lämnar stugan. En säkerhet för den som blir överraskad av dåligt väder.

 

Liftresa upp på fjället

Ska du upp på fjället är det många gånger enklast att ta liften. Har du längdskidor åker du alltid gratis både upp och ner.

 

Pine lodge • Vemdalsskalet Karl XI:s väg 99 • 840 92 Vemdalen • info@pinelodge.se • 070-7811882

timmerhus timmer rundtimmer hyra stuga vemdalen vemdalsskalet strömfjällspasset härjedalen exklusiv pine lodge fjällen